Dierdocent zet dieren in om mensen van alle leeftijden een bijzondere en leerzame ervaring te bieden, maar verliest daarbij niet het welzijn van de dieren uit het oog. De grenzen van de dieren gaan bij Dierdocent voor de wensen van de mensen.
Lees hier wat Dierdocent doet om er voor te zorgen dat de dieren op een verantwoorde manier worden ingezet.
Voordat de dieren "dierdocent" worden
PRIMA dieren
Niet zomaar ieder dier komt in aanmerking om dierdocent te worden. Nog voordat de dieren hier komen en in opleiding gaan, word er gekeken of het ‘PRIMA” dieren zijn. PRIMA is een afkorting dat staat voor:
- Predictable (voorspelbaar): het gedrag van het dier moet binnen een bepaalde situatie te verwachten ofwel te voorzien zijn;
- Reliable (betrouwbaar): het dier moet geen verrassende gedragingen vertonen;
- Inspiring (inspirerend): de mensen moeten op een positieve manier geraakt worden door het dier;
- Managable (beheersbaar): de begeleider moet de “macht” kunnen blijven over de situatie door indien nodig het gedrag van het dier te sturen;
- Appropriate (geschikt): de inzet van het dier moet doelmatig, gemakkelijk en handig zijn
Training, hanteren en gewennen
Als een dier PRIMA is bevonden gaat hij in training. De reptielen blijven in training totdat ze gewend zijn aan hun eventueel nieuwe verblijf, aan gehanteerd worden door mij, en daarna door een aantal vrijwilligers van dierdocent die zij nog niet kennen. Zo worden zijn rustig gesocialiseerd. Ook het mee gaan naar programma’s wordt rustig opgebouwd. Nieuwe dieren zullen eerst bij minder intensieve groepen / programma’s ingezet worden dichtbij huis.
Voorbeeld van een PRIMA dier
Een voorbeeld van een PRIMA dier is bijvoorbeeld rode rattenslang William Wordsworth. Ik kan de lichaamstaal van de slang lezen in verschillende situaties, wat hem voorspelbaar maakt. Ook is hij betrouwbaar, hij zal bijvoorbeeld niet bijten. Zelfs niet als een kind hem om zijn hoofd vast pakt. Hij is inspirerend voor zijn publiek en hij beheersbaar. Wordsworth kan gemakkelijk door één volwassene overmeesterd kan worden indien nodig én hij is uitermate geschikt om mensen wat te leren en laten zien over slangen. Een prima dier dus!
Wat wordt er thuis gedaan?
Naast alle nodige verzorging van het verblijf en de leefomgeving van de dieren, wordt er natuurlijk ook regelmatig nog lekker geknuffeld, zo veel mogelijk op tijdstippen dat de dieren van nature al wakker zijn. Slapende dieren worden op hun vrije dagen niet wakker gemaakt om te knuffelen.
Voorwaarden voordat ze ingeroosterd worden
Wanneer iemand een programma of workshop boekt mogen zij hun voorkeursdieren opgeven die zij graag willen zien. Daar ga ik natuurlijk mijn uiterste best voor doen, maar niet altijd kan dat. De dieren moeten aan de volgende voorwaarden voldoen om mee te mogen.
Het dier mag:
- alleen mee naar een programma / workshop als hij in volledige goede gezondheid verkeerd;
- geen ouderdomsverschijnselen vertonen als het dier al op leeftijd is;
- maximaal twee keer per week ingezet worden voor programma’s, met minimaal twee dagen rust na een werkdag;
- niet aan het vervellen zijn op de dag van het programma als het dier een reptiel of geleedpotige is.
Tijdens een programma / workshop
Om het tijdens de programma’s ook zo prettig mogelijk te maken voor de dieren wordt er rekening gehouden met hun wensen, grenzen en gezondheid. Zo moeten mensen van tevoren hun handen wassen/ontsmetten voor zij de dieren mogen hanteren, moeten de mensen rustig zijn (niet schreeuwen, geen vlotte bewegingen) en worden de dieren alleen na uitleg van de begeleider van het dier gehanteerd door andere mensen. Oh, en foto’s mogen uiteraard alleen zonder flits.
Verder heeft Dierdocent het recht om een dier dat mee is toch niet in te zetten. Gelukkig gebeurd dit zeer zelden, maar als het dier te gestrest is wordt deze in een beperktere mate ingezet in het programma of misschien helemaal niet. Verder worden de dieren maximaal 30 minuten achtereenvolgens ingezet in een workshop voordat zij een pauze krijgen.