Deze pagina is constant in ontwikkeling. Laatste update: augustus 2022

cropped-20190927_151704-1-scaled-5.jpg

Konijnen in het kort

Konijnen zijn leuke, actieve groepsdieren die minstens één soortgenoot nodig hebben om gelukkig te zijn. Om gezond te blijven hebben zij en groot verblijf nodig met ruimte om rond te rennen en te spelen. Ze blijven graag met al hun poten op de grond staan, ook als ze samen met jou spelen, en kunnen erg tam en aanhankelijk worden.

Leeftijd: Gemiddeld 10 tot 12 jaar
Grootte: 30 tot 100cm; 0,5 tot 10 kilo
Wanneer actief: Voornamelijk tijdens schemer
Alleen of samen?: Samen met soortgenoten

Lees je van tevoren goed in om zeker te weten dat konijnen de huisdieren zijn die jij zoekt!

Vind hier alles wat je wilt weten over konijnen!

Konijnen en kinderen

Jonge kinderen
De fragiele aard van konijnen maakt dat zij minder geschikt zijn als huisdier voor jonge kinderen. Zij kunnen het konijn onbedoeld bezeren of de kinderen snappen niet dat het konijn iets niet leuk vind, waardoor het kind gekrabd of gebeten kan worden als zij de waarschuwingen vooraf niet snappen.

Oudere kinderen
Voor oudere kinderen kunnen konijnen zeer fijne maatjes zijn. Konijnen zijn slimme dieren en als de mensen in het gezin genoeg tijd en geduld in de konijnen stoppen zullen konijn en mens echt een hechte band kunnen opbouwen.

Elora(eigenaar Dierdocent) met konijn Loppy

Wat is een konijn

Geen knaagdier
Het konijn behoort tot de familie van de haasachtigen (Lagomorpha). Een konijn is dus, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen knaagdier. De konijnen die wij tegenwoordig als huisdier houden zijn de Europese konijnen (Oryctolagus cuniculus). Het is de enige soort uit het geslacht Oryctolagus.

Konijnen in het wild

Herkomst 
Oorspronkelijk komen Europese konijnen alleen voor op het Iberisch Schiereiland (ook wel Iberië genoemd), ten zuiden van de Pyreneeën. De romeinen hebben konijnen geïntroduceerd in het grootste deel van het Romeinse rijk. Sinds dien zijn de wilde konijnen ook in Nederland te vinden. Ze zijn ingeburgerd.

Leefomgeving
In het wild leven konijnen in groepen op grote graslanden, open weilanden, en heidegronden. Ze bakenen hun gebied af met keutels, plasjes en door kopjes te geven aan voorwerpen. Net als katten hebben ook konijnen hier een klier zitten om hun geur af te geven.

Groepen
Konijnen zijn echte groepsdieren. In het wild leven konijnen samen in groepen van zes tot wel twintig dieren bij elkaar. Als je konijnen als huisdier houd is het dan ook erg belangrijk dat konijnen minimaal één soortgenoot als vriend hebben. De dieren in een groep met meer dieren houden kan natuurlijk ook. Kijk onder het kopje “Konijngroepen en koppelen” voor meer informatie over hoe je een groep konijnen bij jou thuis kan houden.

Holen en gangenstelsels
Konijnen leven in holen en gangenstelsels die zij zelf gegraven hebben. De stelsels hebben meerdere in- en uitgangen, verschillende kamers en komen tot wel 3 meter diep en 40 meter lang. Naast het graven en wonen in hun gangstelsel brengen konijnen ook bovengronds veel tijd door om voedsel te zoeken, te rennen en te spelen. Zij gaan echter nooit ver bij hun hol weg, hoe verder weg het konijn is van zijn veilige huis, hoe schuwer het dier zal worden.

Wanneer actief
Tijdens de ochtend- en avondschemer zijn konijnen het meest actief. Dat betekend dus dat ze overdag en ’s nachts rusten. Rusten wil niet altijd slapen zijn. Ook tussen rustmomenten door kunnen ze even actief zijn om bijvoorbeeld water te drinken of om naar het toilet te gaan.

Rassen

Kort rassenoverzicht
Er zijn wel meer dan vijftig verschillende konijnenrassen bekend. Er zit van alles tussen: van groot tot klein, van kleine rechtopstaande oortjes tot grote hangoren en van korte kladde vachten tot pluizige lange lokken. Rassen worden bepaald aan de hand van het formaat van het konijn, de stand en vorm van de oren, de vachtstructuur, de vachtkleur en eventuele tekeningen in de vacht.

Konijnenrassen worden onderverdeeld in vier categorieën:
– dwergkonijnen tot 1,7 kilo,
– kleine konijnen van 1,7 tot 3 kilo,
– middelgrote konijnen van 3 tot 5 kilo,
– grote konijnen van 5 kilo en zwaarder.

Een konijn kan gemiddeld zo’n tien tot twaalf jaar oud worden. Erg grote rassen, zoals een Vlaamse reus of een Duitse reus, worden minder oud. Zij worden gemiddeld een jaar of zes.

Middelgroot hangoorkonijn

Konijngroepen en koppelen

Konijnen zijn dus groepsdieren en moeten dus samen met minimaal één andere soortgenoot gehouden worden. Konijnen koppels of groepen van vier of meer dieren zijn over het algemeen de meest stabiele groepen.

Er zijn verschillende samenstellingen die mogelijk zijn voor konijnen duo’s of groepen. Mannelijke konijnen zijn rammelaars, vrouwelijke konijnen zijn voedsters.

Konijnenkoppel Loppy (ram) en Koko (voedster)

Kort overzicht groepssamenstellingen
De samenstelling die eigenlijk altijd aangeraden wordt voor een konijnen duo is een ram met een voedster, ofwel een man met een vrouw. Deze zijn ook het makkelijkst te koppelen. 

Een andere optie is om te gaan voor twee voedsters, twee vrouwtjes. Twee vrouwtjes samen koppelen slaagt vaak ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, kunnen vaak ook goed gekoppeld worden. Twee volwassen voedsters gaat echter vaak lastiger.

Het koppelen van een duo met twee mannen wordt niet aangeraden bij konijnen. Het is heel lastig twee niet-gecastreerde mannetjes bij elkaar te zetten. Dit wordt dan ook af te raden om te proberen. De combinatie van twee gecastreerde mannetjes heeft een redelijke kans van slagen.

Het verblijf / huisvesting

Groepsdieren
Konijnen zijn groepsdieren en moeten dus samen met minimaal één andere soortgenoot gehouden worden. Het houden van één konijn is dan ook zogezegd uit den boze. 

Verblijfsformaat: beknopte uitleg
Net als alle andere dieren, en mensen, willen konijnen ook graag een fijne plek die zij hun thuis kunnen noemen. Voordat je een keuze kan maken over wat voor verblijf je nodig hebt is het eerst belangrijk om te weten hoe groot de konijnen zijn als ze volwassen zijn én hoeveel konijnen er komen wonen in het verblijf. 
Ieder konijn moet in het verblijf zonder uitloop minstens drie keer kunnen hupsen, in alle richtingen languit kunnen liggen en helemaal op z’n tenen rechtop kunnen staan. Daarnaast moeten de konijnen meerdere uren per dag, minstens vier, in een ruime uitloop/ren kunnen spelen. 

Bij Dierdocent
Bij Dierdocent hebben wij twee huiskonijnen, Loppy en Koko. Dit is een middelgroot konijn van drie kilo en een klein konijn van 1,5 kilo. Zij hebben een buitenverblijf van 6m² en lopen overdag los door de tuin en mogen het huis in als de deur open staat. In hun buitenverblijf staan verschillende schuilhokken. Het grootste schuilhok in het verblijf is 0,7m².

Konijnenhokcalculator
Klik op de oranje knop om de konijnenhokcalculator te bekijken om te berekenen hoeveel ruimte jij nodig hebt!

Verzorging

Nagels knippen
Eén van de dingen die je regelmatig moet controleren bij konijnen zijn hun nageltjes. Regelmatig zullen die bijgeknipt moeten worden. Dit kan je zelf doen of laten doen bij de dierenarts of konijnentrimmer.

Vachtverzorging
Verschillende konijnenrassen hebben een lange vacht. Zeker met lange vachten is vachtverzorging een belangrijk onderdeel van de verzorging van je konijn. O.a. teddy en angora konijnen mogen al snel dagelijks geborsteld worden om hun vacht netjes en klitvrij te houden.

Konijn die elkaars vacht verzorgden (totdat de camera verscheen)

Voeding

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan een dieet met heel veel vezels. 

De voeding voor konijnen kan opgedeeld worden in voeding die altijd beschikbaar moet zijn (water en hooi), dagelijkse voeding (brokjes) en lekkere extraatjes (groenvoer en kruiden).

Hooi en water
Hooi en water zijn belangrijke onderdelen van het dieet van als huisdier gehouden konijnen. Dit moet dan ook 24/7, altijd, schoon en vers aanwezig zijn in het verblijf.

Brok
Naast hooi en water krijgen konijnen vaak brok of mengvoer te eten. Dierdocent raad aan om te kiezen voor een hoogwaardig compleet brok om er zeker van te zijn dat de konijnen alles binnen krijgen wat ze nodig hebben en niet alleen lekkere dingen kunnen uitkiezen. Bekende hoogwaardige brokken zijn onder andere Beaphar Care+ en Supreme Science Selective.

Groenvoer en kruiden
Konijnen zijn planteneters en genieten dan ook van vers groenvoer en verse of gedroogde kruiden. Als konijnen het niet gewend zijn om vers groenvoer, zoals gras, te eten is het belangrijk hun hier langzaam aan te laten wennen. Anders kunnen de dieren diarree krijgen. Bij het voeren van verse groente, verse kruiden en gras is het streven om maximaal per kilo lichaamsgewicht 50 tot 100 gram groenvoer te voeren per dag.

Waar jouw konijnen vinden

Konijnenopvang
Ieder jaar komen veel konijnen terecht in de konijnenopvang. Deze konijnen worden door de opvangen met veel liefde verzorgt, maar zij willen graag toch een eigen gouden huisje. Het grote voordeel van konijnen uit een opvang is dat rammen vrijwel altijd al gecastreerd zijn, gezondheidsgebreken al bekend zijn en vaak zijn konijnen al door de puberteit heen. In de puberteit slopen zij vaak het meest en zijn ze het meest vervelend voor hun baasjes. Veel konijnen worden dan ook in hun puberteit afgestaan. 

Hobbyfokkers
Wil je wel erg graag een jong konijntje? Zoek dan naar een betrouwbare hobbyfokker in de buurt! Zij kunnen veel vertellen over hun konijntjes, hun afkomst en zij kunnen ook vragen beantwoorden die jij nog hebt. 

Dierenwinkels
De laatste, minst aangeraden, plek om konijnen te halen zijn dierenwinkels. De dieren hebben vaak een onbekende achtergrond voor de winkel en zijn niet tot weinig gesocialiseerd / gewend aan mensen. Daarbij zijn er maar weinig konijnen die verkocht worden als dwergkonijn in dierenwinkels die écht dwergkonijn zijn. Doe goed onderzoek naar de winkel waar jij jouw konijnen wilt halen voordat je ze mee naar huis neemt.

Wil je (bijna) zeker weten wat voor persoonlijkheid de konijntjes hebben je in huis haalt? Ga dan eens kijken bij een konijnenopvang in jouw buurt!

Gezondheidszorg

Gezonde konijnen
Voordat je kan weten of je konijn ziek is, is het belangrijk om te weten hoe een gezond konijn er uit ziet. Een gezond konijn heeft een schone, glanzende, aaneengesloten vacht, heldere ogen, schone oren, ogen, mond en kont en is actief en oplettend.

Ziek konijn herkennen
Een teken van een ziek konijn kan zijn: lusteloosheid; niet willen eten; niet willen bewegen / niet soepel kunnen bewegen; het hebben van natte, vuile ogen / oren / mond / kont; het hebben van kale plekken in de vacht.
Heb jij het vermoeden dat jouw konijn zich anders dan normaal gedraagt en misschien ziek is? Bel dan altijd een dierenarts voor advies.

Vaccinaties
Het is mogelijk om konijnen te vaccineren tegen twee verschillende ziektes. Dit zijn de konijnenziekte (ook wel bekend als VHD, VHS of RHD) en myxomatose. De vaccinaties moeten ieder jaar herhaald worden en zijn zeker aan te raden voor konijnen die buiten gehouden worden.

Jouw konijn gestopt met eten en/of poepen?
Altijd en spoedgeval! Bel meteen jouw dierenarts.

Bronnen

  • Eigen ervaring en kennis
  • LICG. (2021). Opgehaald van Konijn: https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/konijn/
  • Muntz, B. (2017). High five met je konijn. Hilversum: Animal Academy.
  • Ongehoord. (2022). Opgehaald van Het natuurlijke leven van een konijn: https://www.ongehoord.info/onderzoek/konijnen/natuurlijk-leven/
  • KidsZoo. (2022). Opgehaald van European Rabbit: https://kidszoo.org/our-animals/european-rabbit/
  • AnimalCorner. (2021). Opgehaald van Wild Rabbits: https://animalcorner.org/animals/wild-rabbits/
  • Levende Have. (onbekend). Opgehaald van Konijnenrassen: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/konijnenrassen
  • Levende Have. (onbekend). Opgehaald van Konijnen en huisvesting: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/konijnen-en-huisvesting
  • Dierenkliniek Wilhelminapark. (2020). Opgehaald van RHD (VHS) een virusziekte bij het konijn: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/vhs.html
  • Dierenkliniek Wilhelminapark. (2012). Opgehaald van Myxomatose bij het konijn myxomatosis: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/myxomatose.html