Deze pagina is constant in ontwikkeling. Laatste update: augustus 2022

3O3A2054

Cavia's in het kort

Cavia's zijn actieve, nieuwsgierige diertjes waar het hele gezin plezier van heeft. Met hun grappige gedrag en vrolijke gewiep zullen zij hun aanwezigheid duidelijk maken in huis. Verder bijten ze maar zeer zelden. Cavia's zijn van nature vrij schichtig, maar wennen al snel aan de familie als elke dag op een verantwoorde manier met ze gespeeld wordt. Als ze eenmaal gewend zijn, zijn caviaé een leuke toevoeging voor het hele gezin.

Leeftijd: Gemiddeld 6 tot 8 jaar
Grootte: 25 tot 30cm; 900 tot 1600 gram
Wanneer actief: Actieve periodes buiten een dag/nachtritme om (ultradiaan)
Alleen of samen?: Samen met soortgenoten

Lees je van tevoren goed in om zeker te weten dat cavia's de huisdieren zijn die jij zoekt!

Vind hier alles wat je wilt weten over cavia’s! 

Cavia's en kinderen

Jonge kinderen
Cavia’s zijn dieren die het niet fijn vinden om opgetild en/of rondgedragen te worden. Als jonge kinderen met de cavia’s willen spelen is het dan ook aan te raden dat er een volwassene bij is die de interactie tussen cavia en kind kan begeleiden. Cavia’s zullen weg lopen als zij iets niet willen, het is belangrijk dat kinderen hier respect voor hebben en de cavia’s niet achterna gaan.

Oudere kinderen
Oudere kinderen kunnen goed in staat zijn zelf zorg te dragen aan de cavia’s en een hechte band met ze op te bouwen. Cavia’s houden van rust en voorspelbaarheid. Het is belangrijk dat kinderen hier rekening mee kunnen houden als ze zelfstandig de interactie met de dieren willen aangaan.

Cavia op schoot

Wat is een cavia

De cavia is een knaagdier die veel als huisdier gehouden wordt. Waarschijnlijk wonen deze dieren al heel lang samen met mensen en werden zij zo’n 9000 jaar terug door de Inca’s gebruikt voor het vlees en tijdens rituelen. 

Tegenwoordig hebben wij de gedomesticeerde cavia in ons midden als geliefd huisdier. Cavia’s hebben een langwerpig, ietwat plomp, lichaam met korte pootjes, korte oortjes en zonder staart.

Cavia's in het wild

Herkomst 
Oorspronkelijk komen cavia’s uit de Andes in Zuid-America. De Andes is een ongeveer zevenduizend kilometer lang gebergte langs de kust. In de zestiende eeuw werden cavia’s geïntroduceerd in Europa door Engelse en Nederlandse handelaren. Sindsdien zijn de cavia’s ook bij ons thuis als huisdier te vinden!

Leefomgeving
In het wild leven cavia’s in holen die zij hebben gevonden of soms zelfs zelf hebben gegraven. Deze holen bevinden zich tussen de rotsen/bergen, in graslanden en/of in bossen.

Groepen
Cavia’s zijn groepsdieren. Zij leven in groepen van zo’n tien tot wel twintig dieren in hun holen. In een groep voelen zij zich als prooidier het veiligst, en daarom doen ze alles samen: eten, slapen, lopen, etc. Kijk onder het kopje “Caviagroepen en koppelen” voor meer informatie over hoe je een groep cavia’s bij jou thuis kan houden.

Wanneer actief
Wat bijzonder is aan cavia’s is dat zij geen 24uurs klok volgen. Zij hebben periodes van rust en activiteit in tijdsdelen van gemiddeld twee tot drie uur. Dit wordt ultradiaan genoemd. Echter zal je wel merken dat onze huisdieren vaak rond de schemer actief zijn… wanneer zij vaak van ons eten krijgen!

Rassen

Er zijn verschillende rassen cavia’s te vinden van korthaar tot langhaar, van glad tot gekruind over het hele lichaam en in veel verschillende kleuren en vachttekeningen. Ook zijn er cavia’s met haren met satijnglans of krullen. Er bestaan zelfs cavia zonder vacht. De “skinny” cavia’s missen echter ook een groot deel van hun snorharen waardoor ze een van hun zogenoemde tastorganen missen. Ook krijgen deze cavia’s het snel koud en heeft hun huid extra verzorging nodig.

Kortharige rassen
– Gladhaar / normaalhaar
– Gekruind
– Engels gekruind
– Amerikaans gekruind

Ruwharige rassen
– Borstel
– Rex
– Teddy

Langharige rassen

– Peruvian
– Sheltie
– Coronet
– Tessel
– Merino
– Alpaca
– Lukarya

Kale rassen
– Skinny
– Baldwin

cavia Peach
Coronet cavia

Caviagroepen en koppelen

Cavia’s zijn dus groepsdieren en moeten dus samen met minimaal één andere soortgenoot gehouden worden. 

Er zijn verschillende samenstellingen die mogelijk zijn voor cavia duo’s of groepen. Mannelijke cavia zijn beren, vrouwelijke cavia’s zijn zeugen.

Vier cavia's
Groep cavia's, één beertje met zijn zeugen

Kort overzicht groepssamenstellingen
De meest natuurlijke, en misschien wel de beste, groepssamenstelling voor onze huisdier cavia’s zijn een gecastreerde beer met één of meerdere zeugjes. Het beertje helpt ook bij onenigheid oplossen tussen de zeugen.

Een goede tweede keus is een zeugengroep. Vaak gat dit goed, maar soms kunnen de dames wat vel zijn naar elkaar.

Een groepssamenstelling die veel mensen ook hebben, maar niet altijd goed gaat of goed blijft gaan, zijn twee (ongecastreerde) beren. Om de meeste kans van slagen te hebben is het belangrijk dat zij geen zeugjes kunnen ruiken.

Uit de ervaring van Dierdocent lijkt het dat cavia’s gemakkelijker zijn met koppelen dan konijnen. Dat gezegd hebbende, ieder dier is natuurlijk anders en het is belangrijk dat er een match tussen de dieren is. Als je cavia’s wilt koppelen kan je dat thuis zelf doen, als je weet wat je moet doen, of de cavia’s op koppelvakantie sturen!

Het verblijf / huisvesting

Groepsdieren
Cavia’s zijn groepsdieren en moeten dus samen met minimaal één andere soortgenoot gehouden worden. Het houden van één cavia is dan ook zogezegd uit den boze. 

Verblijfsformaat
Net als alle andere dieren, en mensen, willen cavia’s ook graag een fijne plek die zij hun thuis kunnen noemen. Voor twee volwassen cavia’s wordt een verblijf aangeraden van 140 x 70 cm (l x b), of een gelijk oppervlak. Het gaat hierbij om een ononderbroken vloeroppervlak. Verdiepingen tellen niet mee.
Per extra cavia is minimaal 0,30 m² extra vloeroppervlakte nodig.

Een groter verblijf is altijd beter. Cavia’s zullen zeker van de extra ruimte gebruik maken.

Draadkubus kooi van 210 x 70cm voor drie cavia's

Soorten verblijven
Er zijn verschillende verblijven waar cavia’s comfortabel in gehouden kunnen worden. Denk aan een caviaflat met voldoende ruimte, een traliekooi of in sommige gevallen zelfs een buitenverblijf. Dierdocent maakt voor cavia’s graag gebruik van modulaire C&C kooien / draadkubuskooien.

Verzorging

Nagels knippen
Eén van de dingen die je regelmatig moet controleren bij cavia’s zijn hun nageltjes. Regelmatig zullen die bijgeknipt moeten worden. Dit kan je zelf doen of laten doen bij de dierenarts of trimmer. De nageltjes van kale cavia’s moeten vaker geknipt worden, zodat de dieren niet het risico lopen zich per ongeluk open te krabben.

Vachtverzorging
Verschillende caviarassen hebben verschillende vachten, die allemaal andere aandacht vragen. Bij lange vachten is vachtverzorging een belangrijk onderdeel van de verzorging van je cavia. Deze mogen minimaal één keer per week geborsteld worden om het klitvrij te houden, en moeten waarschijnlijk ook regelmatig worden bijgeknipt. Kale cavia’s hebben ook extra vacht, of eerder huidverzorging nodig. Dit zodat de huid niet droog wordt en goed schoon blijft. Met een babydoekjes kan je de huid van je cavia schoonmaken.

Voeding

Cavia’s zijn planteneters en hebben een gebit dat er op is gemaakt om dagelijks onder andere grassen, groentes en kruiden op te eten in het wild. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en dit hebben zij dus nodig uit hun voedsel. 

Hooi en water
Hooi en water zijn belangrijke onderdelen van het dieet van de huisdier gehouden cavia. Dit moet dan ook 24/7, altijd, schoon en vers aanwezig zijn in het verblijf.

Brok en vitamine C
Naast hooi en water krijgen cavia’s vaak brok of mengvoer te eten. Dierdocent raad aan om te kiezen voor een hoogwaardig compleet brok om er zeker van te zijn dat de cavia alles binnen krijgen wat ze nodig hebben. In dit hoogwaardige brok zit ook extra vitamine C verwerkt, wat de cavia’s nodig hebben. Voor cavia’s is daarom ook alleen brok gemaakt voor cavia’s geschikt.
Bekende hoogwaardige brokken zijn onder andere Beaphar Care+ en Supreme Science Selective.

Groenvoer en kruiden
Cavia’s zijn planteneters en genieten dan ook van vers groenvoer en verse of gedroogde kruiden. Als cavia’s het niet gewend zijn om vers groenvoer, zoals gras, te eten is het belangrijk hun hier langzaam aan te laten wennen. Anders kunnen de dieren diarree krijgen. Fruit is een echt dikmakertje voor de dieren, voer dit dus met mate.

Waar jouw cavia's vinden

Caviaopvang
Ieder jaar komen veel cavia’s terecht in de opvang. Deze cavia’s worden door de opvangen met veel liefde verzorgt, maar zij willen graag toch een eigen gouden huisje. Het grote voordeel van cavia’s uit een opvang is dat eventuele gezondheidsgebreken al bekend zijn en zij vaak ook kunnen vertellen hoe de persoonlijkheden van de (volwassen) cavia’s zijn.

Hobbyfokkers
Wil je wel erg graag een jong caviaatje? Zoek dan naar een betrouwbare hobbyfokker in de buurt! Zij kunnen veel vertellen over hun cavia’s, hun afkomst en zij kunnen ook vragen beantwoorden die jij nog hebt. 

Dierenwinkels
De laatste, minst aangeraden, plek om cavia’s te halen zijn dierenwinkels. De dieren hebben vaak een onbekende achtergrond voor de winkel en zijn niet tot weinig gesocialiseerd / gewend aan mensen. Doe goed onderzoek naar de winkel waar jij jouw cavia’s wilt halen voordat je ze mee naar huis neemt.

Wil je (bijna) zeker weten wat voor persoonlijkheid de cavia’s hebben je in huis haalt? Ga dan eens kijken bij een caviaopvang in jouw buurt!

Gezondheidszorg

Gezonde cavia’s
Voordat je kan weten of je cavia ziek is, is het belangrijk om te weten hoe een gezonde cavia er uit ziet. Een gezonde cavia heeft een schone, glanzende (afhankelijk van het ras), aaneengesloten vacht. Ook hebben zij heldere ogen, schone oren, ogen, mond en kont en is het dier actief en oplettend.

Zieke cavia herkennen
Een teken van een zieke cavia kan zijn: lusteloosheid; niet willen eten; niet willen bewegen / niet soepel kunnen bewegen; het hebben van natte, vuile ogen / oren / mond / kont; het hebben van kale plekken in de vacht.
Heb jij het vermoeden dat jouw cavia zich anders dan normaal gedraagt en misschien ziek is? Bel dan altijd een dierenarts voor advies.

Vaccinaties
Het is mogelijk om cavia’s te vaccineren tegen de bacterie bordetella bronchiseptica. Dit is een bacterie die dodelijk is voor cavia’s. Een van de redenen om cavia’s en konijnen nooit samen te houden is dan ook dat konijnen eigenlijk altijd drager zijn van deze bactierie maar er niet ziek van worden. Zij kunnen echter wel cavia’s aansteken met de bacterie en zij kunnen hier wel aan overlijden.
Of jij jouw cavia’s wilt laten vaccineren is een eigen keus. Het is over het algemeen geaccepteerd dat cavia’s niet per se vaccinaties nodig hebben.

Bronnen

  • Eigen ervaring en kennis
  • LICG. (2021). Opgehaald van Cavia: https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/cavia/
  • Muntz, B. (2015). De gelukkige cavia. Hilversum: Animal Academy.
  • Kavee. (onbekend). Opgehaald van Kavee: https://kaveecage.net/