Deze pagina is constant in ontwikkeling. Laatste update: oktober 2022
Goudhamsters in het kort
Goudhamsters hebben hun naam gekregen vanwege hun goud/geel kleurige vacht. Ze worden ook wel Syrische hamsters genoemd, naar hun leefgebied in het wild. Het zijn dieren die graag alleen leven en zelfs kunnen vechten tot de dood als ze met twee of meer gehouden worden in één verblijf als ze volwassen zijn. Ze hebben een groot verblijf nodig met veel dingen om te doen. Ze kunnen niet goed klimmen, maar zijn dol op graven en rennen!
Leeftijd: Gemiddeld 2 tot 3 jaar
Grootte: 12 tot 16 cm; 130 tot 200 gram
Wanneer actief: Voornamelijk 's nachts
Alleen of samen?: Strikt alleen
Lees je van tevoren goed in om zeker te weten dat hamsters de huisdieren zijn die jij zoekt!
Vind hier alles wat je wilt weten over Syrische hamsters!
Hamsters en kinderen
Jonge kinderen
Hamsters zijn dieren die vaak voor kinderen worden gekocht. Waar mensen alleen niet bij stil staan is dat hamsters vaak geen goede match zijn voor kinderen. De hamsters slapen wanneer de kinderen wakker zijn en vice versa, waardoor ze het dier niet kunnen bekijken en/of hanteren. Het is namelijk sterk af te raden om hamsters wakker te maken om mee te spelen. Mensen vinden het ook niet leuk om midden in de nacht wakker gemaakt te worden om mee te spelen. Verder vinden de meeste hamsters knuffelen ook niet fijn. Dit alles bij elkaar maakt dat er voor kinderen vaak betere matches zijn, zoals hamster knuffels of een andere diersoort als de familie wil dat jonge kinderen wat met het dier kunnen doen.
Oudere kinderen
Hamsters zijn dieren die vaak voor kinderen worden gekocht. Waar mensen alleen niet bij stil staan is dat hamsters vaak geen goede match zijn voor kinderen. Ook voor oudere kinderen zijn hamsters minder geschikt. Afhankelijk van de leeftijd en bedtijd van de kinderen kunnen ook zij misschien weinig mee krijgen van het diertje. Dit is ook afhankelijk van de persoonlijkheid van de hamster. Omdat het snelle en behendige dieren zijn wordt aangeraden dat kinderen alleen onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene de dieren hanteren.
Wat is een goudhamster
Goudhamsters (Mesocricetus auratus) zijn de grootste hamsters die als huisdier gehouden worden in Nederland. Het zijn echte knaagdieren en hebben uitrekbare wangzakken waarin ze voer stoppen om mee te nemen naar hun hol. Deze wangzakken gaan wel door tot hun schouders!
Vroeger zijn deze hamsters ook wel gebruikt als laboratorium dieren. Door DNA onderzoek is vastgesteld dat alle als huisdier gehouden goudhamsters afstammelingen zijn van één vrouwtje.
Goudhamsters in het wild
Herkomst
De goudhamster leeft in het wild in het noorden van Syrië en het zuiden van Turkije. Door habitatverlies krimpt hun leefgebied en hun aantallen, waardoor ze een bedreigde soort zijn.
Leefomgeving
In het wild leven goudhamsters in droge, bijna woestijnachtige, gebieden. In de bodem graven zij holen en gangen (burcht) waar zij zich overdag in verstoppen en slapen. Ze graven in het wild wel tot 70cm diep en hun gangenstelsel hebben meerdere kamers die ze maken voor rusten, voer, afval/ontlasting en eventueel een nestkamer.
Wanneer actief
Hamsters slapen overdag en komen ’s nachts uit hun holen om voedsel te zoeken en op pad te gaan. Een hamster die wordt wakker gemaakt is nooit een blije hamster en kan daar erg van schrikken en/of gaan bijten.
Rassen / kleuren
Syrische hamsters staan ook wel bekend als goudhamsters. Echter zijn er tegenwoordig nog veel meer verschillende vachtkleuren en -structuren dan alleen de goud/geel kleur!
Kleuren met uitmonstering
Met uitmonstering wordt bedoelt dat hamster kaakstrepen, halve manen en een andere buikkleur heeft.
- Goud
- Roest
- Dilution
- Oranje
- Zilvergrijs
- Lichtgrijs
- Donkergrijs
- Mahonie/ Umbrous
- Geel
Eénkleurig
Kleuren zonder andere buikkleur en zonder kaakstrepen.
- Zwart
- Crème
- Wit roodoog
Vachttekeningen
- Schildpad
- Driekleur
- Witband
- Dominant spot
- Roan / White belly
- Dalmatiër / Recessief Schimmel / Polywhite
- Recessive Dappled
- Piebald
Naast al deze kleuren zijn er nog meer mutaties in de vachten en kleuren, zoals rood oog en niet genetische kleurslagen/tekeningen van de hamster.
Het verblijf / huisvesting
Verblijfsformaat
Hamsters, zeker Syrische hamsters, hebben in vergelijking tot hun kleine lichaam veel ruimte nodig. Zeker vrouwelijke Syrische hamsters kunnen zich gaan vervelen als ze vinden dat het verblijf te klein is en/of niet goed genoeg ingericht. Als het verblijf niet goed is voor de hamster kunnen zij sneller bijten maar ook sneller ziek worden en overlijden.
Voor Syrische hamsters wordt een verblijf aangeraden met minimaal 0,60 m² bodemoppervlakte. Dit staat gelijk aan 120 x 50 cm (lengte x breedte).
Verder moet er genoeg ruimte zijn om te graven. Hamsters zijn echte gravers en Syrische hamsters hebben minimaal een laag bodembedekking nodig van 30cm met een substraat dat de tunnels kan houden. Ook hebben Syrische hamsters behoefte aan een loopwiel van minimaal 28cm doorsnede, maar het liefst 30cm doorsnee. Dit maakt dat het verblijf 60cm hoog moet zijn.
Let op! Veel verblijven te koop in dierenwinkels als hamsterverblijf hebben (lang) niet het juiste formaat voor een hamster. Kijk liever naar grote plastic bakken (“tub cage”) of aquariums / terrariums om jouw toekomstige hamster in te huisvesten.
Verblijfsinrichting
Als een verblijf van een goed formaat is geregeld kan deze ingericht worden. De minimale inrichting die het verblijf nodig heeft zijn als volgt:
- Voldoende, graafbare, bodembedekking
- Een loopwiel van minimaal 28cm, maar liever 30cm doorsnede; In de natuur leggen hamsters grote afstanden af. Zet daarom een looprad van het juiste formaat in het verblijf. De rug moet recht blijven wanneer de hamster in het loopwiel actief is. Kies ook voor een wiel dat een dicht loopoppervlak heeft.
- Een ruim genoeg huisje, het liefst met meerdere kamers; Om er voor te zorgen dat de hamster zich op zijn gemak voelt is het belangrijk dat er schuilplaatsen aanwezig zijn. Gebruik tenminste twee schuilplaatsen, zodat de hamster kan kiezen.
- Een waterbakje; Een waterfles kan ook aangeboden worden, maar een bakje heeft de voorkeur.
- Een zandbad met chinchillazand; Een zandbadje met chinchillazand zal de hamster gebruiken om zich te wassen.
- Een toiletje; Hamsters zijn zindelijke dieren. Het gebruik van een toiletje in het verblijf is daarom aan te raden. Het toilet moet gevuld worden met een goed absorberende bodembedekking. Zorg er voor dat het toilet niet te klein is, en de hamster hier comfortabel op kan zitten.
- Nestmateriaal; Bied nestmateriaal aan waarmee de hamster zijn nest kan maken. Denk aan hooi, papieren tissues en/of stukjes toiletpapier als opties wat je kan aanbieden. Gebruik geen watten en/of andere synthetische materialen. Hier kan de hamster in verstrikt raken of stikken.
Let op! Veel hamster huisjes en andere inrichting in dierenwinkels is niet geschikt voor goudhamsters, omdat dit te klein is. Zo zijn bijvoorbeeld de buizenstelsels voor hamsters zijn niet geschikt voor goudhamsters, omdat zij hun wangen kunnen openhalen aan de buizen als deze gevuld zijn met eten.
Gebruik ook geen hamsterbal, gezien dit zorgt voor stress en angst bij de hamster. Zij kunnen namelijk niet goed zien in de bal, en ook kunnen zij enkel heel moeilijk stoppen en kunnen voetjes vast komen te zitten.
Voeding
Hamsters zijn alleseters, en hebben dierlijke eiwitten nodig in hun dieet om gezond te blijven. In het wild eten ze zaden, insectenlarve en grotere insecten, zoals krekels.
Als huisdier zijn er verschillende dingen die jij jouw hamster kan voeren, van een compleet brok waar alles in zit tot een (hoogwaardig) mengvoer. De meeste mengvoeren te koop in dierenwinkels zijn niet hoogwaardig en voldoen niet aan de voedingsbehoefte van een goudhamster. Onderzoek daarom altijd eerst goed uit of een mengvoer wel geschikt is voor een houdhamster en of hij wel alle onderdelen van het voer eet.
Ook kunnen hamsters verse groentes krijgen en af en toe een stukje fruit. Ook kruiden, zowel vers als gedroogd, kunnen ze waarderen.
Om het natuurlijk gedrag te stimuleren kan je het voer over het verblijf heen strooien voor de hamster in plaats van het in een bakje aanbieden. Zo moet de hamster zoeken naar zijn eten wat hij ook in het wild zou doen.
Naast voer is ook water erg belangrijk. Zorg er daarom voor dat de hamster altijd voldoende vers, schoon drinkwater ter beschikking heeft.
Waar jouw hamster vinden
Knaagdierenopvang
Ieder jaar komen veel knaagdieren terecht in de opvang, zo ook hamsters. Hoewel hamsters niet lang leven, verdienen ook de volwassen hamsters een leuk huisje. Als ze volwassen zijn, zijn de dieren ook vaak rustiger, makkelijker te hanteren en minder bijterig. Ook is er dan al veel meer over hun persoonlijkheid bekend dan als ze een baby zijn. Een hamster adopteren heeft dus ook een hoop voordelen!
Hobbyfokkers
Wil je wel erg graag een jong hamstertje? Zoek dan naar een betrouwbare hobbyfokker in de buurt! Zij kunnen veel vertellen over hun hamsters, hun afkomst en zij kunnen ook vragen beantwoorden die jij nog hebt.
Dierenwinkels
De laatste, minst aangeraden, plek om hamsters te halen zijn dierenwinkels. De dieren hebben vaak een onbekende achtergrond voor de winkel en zijn niet tot weinig gesocialiseerd / gewend aan mensen. Doe goed onderzoek naar de winkel waar jij jouw hamster wilt halen voordat je ze mee naar huis neemt. Ook verkopen de meeste dierenwinkels enkel dwerghamsters, geen goudhamsters.
Wil je (bijna) zeker weten wat voor persoonlijkheid de hamster heeft je in huis haalt? Ga dan eens kijken bij een knaagdierenopvang in jouw buurt!
Gezondheidszorg
Gezonde hamster
Voordat je kan weten of je hamster ziek is, is het belangrijk om te weten hoe een gezonde goudhamster er uit ziet. Een gezonde hamster heeft een schone, glanzende, aaneengesloten vacht, heldere ogen, schone oren, ogen, mond en kont en is actief en oplettend.
Zieke hamster herkennen
Een teken van een zieke hamster kan zijn: lusteloosheid; niet willen eten; niet willen bewegen / niet soepel kunnen bewegen; het hebben van natte, vuile ogen / oren / mond / kont; het hebben van kale plekken in de vacht.
Heb jij het vermoeden dat jouw hamster zich anders dan normaal gedraagt en misschien ziek is? Bel dan altijd een dierenarts voor advies.
Bronnen
- Eigen ervaring en kennis
- LICG. (2021). Opgehaald van Hamster: https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/hamster/
- Sykes, Brian (2001). The Seven Daughters of Eve: The Science That Reveals Our Genetic Ancestry. W. W. Norton & Company. pp. 57–62. ISBN 978-0-00-712282-0.
- Dunn, Rob (2011). “The Untold Story of the Hamster, a.k.a Mr. Saddlebags”. Smithsonianmag.com.
- Dwerghamster (onbekend). Opgehaald van Kleuren en mutaties bij de Syrische hamster: https://www.dwerghamster.nl/syrischehamster/kleuren/index.php
- RSPCA (onbekend). Opgehaald van What to feed hamsters: https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/rodents/hamsters/diet