Deze pagina is altijd in ontwikkeling. Laatste update: juni 2022

Konijnen zijn groepsdieren. Dit betekend dat zij bij jou thuis als huisdier ook graag minstens één soortgenoot hebben om mee te spelen en te relaxen. Dit betekend echter niet dat je zomaar alle konijnen bij elkaar kan zetten en mag verwachten dat het goed gaat en zij vriendjes zijn of worden.

Met wie samen

Er zijn verschillende samenstellingen die je kan hebben in een konijnen duo. Hieronder worden de verschillende mogelijkheden voor koppels genoemd, op volgorde van het meest aangeraden tot niet aangeraden. Mannelijke konijnen zijn rammelaars, vrouwelijke konijnen zijn voedsters.

1. Rammelaar en voedster
De samenstelling die eigenlijk altijd aangeraden wordt voor een konijnen duo is een ram met een voedster, ofwel een man met een vrouw. Deze samenstelling gaat vaak goed samen en zijn over het algemeen het meest makkelijk te koppelen.

Zorg er wel voor dat in ieder geval de rammelaar gecastreerd is om nestjes met baby konijntjes te voorkomen. Ik raad aan ook de voedster te laten castreren om het risico op baarmoederkanker weg te nemen. Ook hebben voedsters dan minder last van hun hormonen en schijnzwangerschap.

2. Voedster en voedster

Een andere optie is om te gaan voor twee voedsters, twee vrouwtjes. Twee vrouwtjes samen koppelen slaagt vaak ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, kunnen vaak ook goed gekoppeld worden. Twee volwassen voedsters gaat echter vaak lastiger. Ook als de dames elkaar al jong kennen en volwassen en vruchtbaar worden, rond de drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen en kunnen de dames toch opeens niet meer samen gaan. De puberteit kan op zich geen kwaad, ook als er kleine ruzies zijn, als de konijnen maar genoeg ruimte hebben om elkaar ook te ontlopen.

Ik raad aan de voedsters te laten castreren om het risico op baarmoederkanker weg te nemen. Ook hebben voedsters dan minder last van hun hormonen en schijnzwangerschap. Hiermee wordt de kans op grote ruzies ook kleiner.

3. Rammelaar en rammelaar
Het koppelen van een duo met twee mannen wordt niet aangeraden bij konijnen. Het is heel lastig twee niet-gecastreerde mannetjes bij elkaar te zetten. Dit wordt dan ook af te raden om te proberen. De combinatie van twee gecastreerde mannetjes heeft een redelijke kans van slagen. Dan alsnog kunnen zelfs (jong) gecastreerde rammelaars niet altijd een goede match vormen, en kan het alsnog fout gaan als ze in de puberteit komen en ouder worden.

Let op: Ieder konijn is anders. Let altijd goed op de konijnen tijdens het koppelen en weet wanneer het beter is de konijnen te scheiden. Ook kunnen de konijnen op koppelvakantie gaan bij een ervaren koppelaar.

Liever meer dan twee konijnen?

Een groep is voor konijnen de natuurlijke samenlevingsvorm, die bestaat meestal uit twee tot vijf voedsters en één tot drie rammelaars. Hierbij zijn er in de groep altijd meer voedsters dan rammelaars. Bij grote aantallen konijnen zal de groep zich vanzelf opsplitsen. Als je zelf konijnen in een groep houd is het belangrijk dat de voedsters het met elkaar kunnen vinden en dat er genoeg ruimte is voor de konijnen om elkaar te ontlopen. In gevangenschap zijn er ook kleine konijngroepen van hetzelfde geslacht die samen goed gaan.

Er wordt door Dierdocent afgeraden om een groep van exact drie konijnen te nemen. In de praktijk is er vaak één konijn die stookt in een goed huwelijk of er valt vaak één konijntje buiten de boot, dit merk je dan al tijdens het koppelproces. Om de kans op een succesvolle koppeling het grootst te maken wordt aangeraden om twee konijnen te nemen, of een groep van vier of meer konijnen.

Zorg er voor dat, ook in groepen, in ieder geval de rammelaars gecastreerd zijn. Ik raad aan ook de voedsters te laten castreren om het risico op baarmoederkanker weg te nemen. Ook hebben voedsters dan minder last van hun hormonen en schijnzwangerschap.

Koppelen van konijnen

Konijnen zonder grote leeftijdsverschillen zijn makkelijker te koppelen. Een bejaard konijntje koppelen aan een baby die net bij z’n moeder weg mag is een stuk lastiger. Je heb de meeste garantie voor een goed stabiel koppel als de konijnen die gekoppeld worden allebei al volwassen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij een konijnenopvang als je een maatje zoekt voor jouw konijntje! Hier hebben zij veel dieren zitten die een nieuwe vriend zoeken en zij helpen vaak ook met koppelen.

Moet / wil je zelf konijnen koppelen? Er zijn veel verschillende manieren die mensen gebruiken om dit te doen. Kijk bijvoorbeeld bij het LICG, de dierenbescherming of bij Levende Have om je op weg te helpen.

Bronnen

  • Eigen ervaring en kennis
  • LICG. (2021). Opgehaald van Konijn: https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/konijn/
  • Muntz, B. (2017). High five met je konijn. Hilversum: Animal Academy.
  • Levende Have. (onbekend). Opgehaald van Konijnen in een groep: https://www.levendehave.nl/dierenwikis/konijnen/konijnen-een-groep
  • Dierenbescherming (onbekend). Opgehaald van Koppelen van konijnen: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/knaagspoor/koppelen-van-konijnen